+ 359882212442 office@tcarch.bg

СУХАТА РЕКА ПАРК ЧЕРКОВНА I

МНОГОФАМИЛНИ СГРАДИ

  • Локация ул. Черковна, кв. Суха река, гр. София
  • Категория Многофамилни жилищни сгради
  • РЗП 6750m²
  • Клиент Нова Билд СТ
  • Година 2017-2020

Сградата “Резиденшъл билдинг – Парк Черковна I“ е разположена в ж.к.„Сухата река”, изключително спокоен район, с големи междублокови озеленени пространства. Кварталът е изграден предимно от панелни блокове, строени в последните години за този тип строителство – 1975-1988 г. Застрояването на квартала като цяло е започнало преди около 30 години на мястото на стари малки къщи и за това зелените площи са повече в сравнение с останалите панелни комплекси в столицата. В ж.к.„Сухата река” преобладават осеметажни сгради и по-високите тип ЕПК. През последните няколко години се изградиха нови малки сгради и кооперации, като в карето където ще се намират сградите ще бъдат построени също нови кооперации. В района има няколко търговски комплекса и бизнес център, детски градини и училища, парк с църквата „Св. Богородица –животворен източник”, читалище. Предстои изграждането на нова детска градина – в УПИ съседно на изгражданата сграда.
Кварталът се намира в непосредствена близост до центъра на столицата – в рамките на 10-15 мин. до Софийски Университет и храм-паметник св. „Александър Невски”. В непосредствена близост на около 200 метра се намира и новата метростанция „Владимир Вазов“ на столичното метро. Има също така спирки на градския транспорт на автобусни и тролейбусни линии.
Комплексът “Парк Черковна“, част от който е и настоящата сграда включва 4 сгради с обща визуална идентичност в непосредствена близост една до друга формирайки визията на затворен комплекс ориентиран към прилежащия градски парк от запад.
Сградата “Резиденшъл билдинг – Парк Черковна I“ е разположена в ъглов парцел с лице към ул.“Христаки Павлович“ от юг и към ул.“Подуенска“ от запад. Автомобилният подход е решен от ул.“Подуенска“ с рампа към сутеренния етаж в северозападната част на имота. В сутеренното ниво са осигурени места за паркиране на 33 автомобила и естествено осветление посредством оберлихт. В обособения вътрешен двор също е предвидено паркиране с подход от ул.“Христаки Павлович“ чрез проход в сградата.
Сградата е решена с г-образна форма, със сключено застрояване от изток и разполага с две секции /Секция „А“ и Секция „Б“/. Намира се на едно от най – атрактивните места в кв.“Суха река“ – в непосредствена близост до парка на църквата на ул. „Черковна“ /храм „Света Богородица – животворен източник“/, което от своя страна предполага незастрояване на запад в бъдеще, както и прекрасна гледка към куполите на катедралния храм „Александър Невски“. Пешеходният подход към сградата е от ул.“Христаки Павлович“, от прохода в сградата.
Функцията на сградата е изцяло жилищна, като жилища с прилежаща дворна площ и паркоместа са обособени и на партерното ниво. Основна цел в проектирането на жилищата е да се предложи голямо разнообразие от типове апартаменти. 47-те апартамента са колаж от много различни видове апартаменти, предназначени за различни типове хора: малки студия, двустайни, тристайни и четиристайни апартаменти със или без градина, апартаменти на мансардния етаж с просторни тераси. Тези на западната фасада имат по-големи балкони и изглед към най-добрата гледка.
Фасадата на сградата е лесно различима в общия пейзаж, като се разпознава от разстояние. Уникалната визия не е самоцел в опит да се удовлетвори егото на архитекта, а стремеж да се създаде акцент върху пейзаж, състоящ се от невзрачно изглеждащи сгради, стремеж не само хората, обитаващи тази сграда, да се чувстват щастливи, че притежават имот с уникален дизайн, но и да даде отправна точка за визията на модерната архитектура на хората в околността.
Материалите използвани в изграждане на естетичния образ на фасадите са композитен материал в две текстури: черен метал и светъл дървесен фладер, светло сива минерална мазилка, за зоните на плочите и за северната фасада, стъклени парапети, метални решетки и перголи. Основният отличителен елемент в архитектурния образ на фасадите са своеобразните пробиви в сградата с покривни градини. Досегът до природата в този обект е реализиран на няколко нива – градският парк, индивидуалните дворове на партерните апартаменти и озеленените покривни градини, с което се търси такава симбиоза на сградата с природата, че да стане възможно синтезът на създадените от човека елементи и природните такива да определят качеството на живот и чувството за принадлежност на обитателите.
Полето на взаимодействие между сградата и природата се превръща в мястото, където се осъществява и взаимодействието между човека и околната среда. Това взаимодействие се определя, както от връзката на комплекса от сгради и обществения парк, така и от сливането на интериора с екстериора, което характеризира всичките 47 апартамента.