Интериор на еднофамилна жилищна сграда, с. Челопек

ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ

  • Локация Royarch Architecture
  • Категория interior, exterior
  • Площ 01 June, 2021
  • Клиент www.fabric-lab.co
  • Година 2018

• РЗП: м2
• Идеен проект 2014г.
• Възложител: частен клиент


Проектът представя идейно интериорно решение за еднофамилна жилищна сграда в с. Челопек. Къщата е двуетажна като етажите се третират различно. На първото ниво се разполагат просторна дневна с кухня и трапезария, едно спално помещение, кабинет и санитарен възел. На второ ниво има четири спални помещения, обслужвани от два санитарни възела.
В интериорно отношение е заложена идеята за връзка с природата Вътрешната архитектура е в духа на планинската къща – с дървени мебели, кожа и топли цветове. На първото ниво има просторна и добре осветена всекидневна с изглед към приятен озеленен вътрешен двор и панорамна гледка към зелените площи наоколо. За пода е предвидена дървена настилка, която е в хармонична комбинация с мебелите за сядане в пастелни цветове и семплия и елегантен дизайн на масата за кафе. Над нея има таван от дървени ребра с декоративна функция. Непосредствено до дневната се намира трапезарията, която е дефинирана от красиви кашпи с растителност. Масата е с масивен дървен плот, типична черта на планински интериор. Акцент в архитектурното решение е осветлението или по-точно дизайнът на големите осветителни тела с динамична форма и селективно подбрани цветове, които се спускат от тавана. В цялостното пространство на дневната и трапезарията се обособява още едно място – кът за четене и релакс с камина и удобно кресло. То внася усещане за неподправен уют и топлина. В същия дух е решено и другото помещение на приземния етаж – кабинетът. То е оборудване с място за работа, голяма библиотека по цялата повърхност на едната стена и пиано в другата. Настилката е дървена, същата като тази в дневната. Финишните покрития на стените са от минерална мазилка, като на места се поставя дървена облицовка за акцент. И тук важна част от интериора се залага на таван от дървени ребра с изцяло декоративна функция.

Целта на проекта е както визуалният ефект, така и ефективно разположение на всички зони в него. А резултатът от архитектурното решение е интериорен дизайн, който съчетава в себе си елегантна функционалност в изчистени форми , стил и хармония.